Bevalhoudingen

In het cursusboek Bevallen met Hypnobirthing kan je meer informatie vinden over bevalhoudingen.

Hieronder nog wat extra ideeen en video’s.

Het is natuurlijk belangrijk om je eigen gevoel te volgen en naar je eigen lichaam te luisteren als het gaat om houdingen tijdens de bevalling. Een hoog percentage van vrouwen in Nederland bevalt liggend op haar rug. Als je liggend bevalt ga dan liever op je linkerzij liggen dat is makkelijker voor het persen en dan maakt jouw babietje makkelijker de draai bij het bevallen.

Ons doel is om jullie in ieder geval tijdens de bevalling meerdere houdingen te laten ervaren en de voorgeprogrammeerde vrouw op haar rug van de tv achter ons te laten.

 

Hier kan je de duidelijke folder van de KNOV/KCKZ (DeVerloskundige) vinden: folder_bevalhoudingen

 

Gebruik van de geboortebal

(ook wel exercise bal of fitbal genoemd)

Nog meer fijne ideeen voor de geboortebal, dit keer zonder ziekenhuisbed

 

Gebruik van de baarkruk

Het was in een ver verleden de normaalste zaak van de wereld: bevallen op een baarkruk of baarstoel. Tegenwoordig bevalt meer dan 85 procent van de vrouwen liggend op bed. Terwijl zittend bevallen juist veel voordelen heeft.

Mooi artikel over het gebruik van de baarkruk van de Kritische Verloskundig (met verwijzing naar onderzoek)

De baarkruk

De peanutball

De peanut ball is een opblaasbare gymbal in een soort van ‘pinda vorm’ dus, waarmee je allerlei sportoefeningen kan doen. Maar ook tijdens de bevalling bewijst het zich bijzonder nuttig! Vooral handig ook als de zwangere in bed moet of wilt blijven tijdens de bevalling (denk aan uitputting, rustpauze, weeënopwekkers, pijnmedicatie, zelfs ruggenprik, etc.), en ze toch een ‘actieve’ en stimulerende positie wilt bieden voor haar bekken om positief invloed uit te oefenen op het verloop de bevalling. In zijligging of halfzittende positie is deze bal in verschillende houdingen te gebruiken.

De rebozo

De rebozo is een Mexicaans verloskundig hulpmiddel om vrouwen voor te bereiden op de bevalling. De rebozo (vrij vertaald; stuk doek) wordt gebruikt als middel om de vrouw mee te masseren voorafgaande aan, tijdens of na de bevalling. Mexicaanse vroedvrouwen gebruiken de rebozo om de vrouwen in beweging te houden tijdens de bevalling. De rebozo massage techniek wordt gebruikt ter ontspanning van de (bekkenbodem)spieren en banden om de rotatie en passage van de baby te vergemakkelijken.

In Nederland is de massage met de rebozo nog niet erg bekend. Toch zijn er steeds meer vroedvrouwen en voornamelijk doula’s die zich laten bijscholen in het masseren met een rebozo. Zo ervaren steeds meer zorgverleners dat het gebruik van een rebozo een middel kan zijn om te ontspannen tijdens de weeën. Zo worden bijvoorbeeld de lage rug, het bekken of de buik gemasseerd. Door de zachte schuddende bewegingen komen de spieren in het gebied in een ontspanningsfase terecht. De bekkenbodemspieren kunnen hierdoor makkelijker ontspannen wat een gunstig effect heeft op de baring. Ook kan het soms een praktisch hulpmiddel zijn om de weeën te bevorderen en zelfs om de baby bij een ongunstige ligging een stukje te laten draaien in het geboortekanaal

Shopping Cart
Scroll to Top